Miljö & Hållbarhet

Miljö & Hållbarhet

23/04, 2024

En hållbar affärsidé är grunden till att lyckas, inte bara ekonomiskt utan även miljömässigt, tycker vi. I vårt lantbruk är det en självklarhet att vi kör ekologisk odling eftersom vi inte gillar att bespruta den mat som vi, våra barn och andra ska äta.


När vi först startade Svamplådan så hade vi även den KRAV-certifierad. År 2022 beslutade vi att övergå till konventionellt substrat utifrån två huvudsakliga anledningar:

1. För just champinjoner så är det ingen stor skillnad mellan eko och konventionellt. Den enda skillnaden är att halmen som hästarna står på vars gödsel därefter pastöriseras är ekologisk. Den pastöriserade gödseln är det substrat som champinjonerna växer i.

2. Tyvärr finns ingen tillverkare av kompost för champinjoner (odlingssubstratet) i Sverige. För oss i Norden är det därför svårt att få tag på högkvalitativt odlingssubstrat och frakten från Tyskland är en utmaning att få ihop rent logistiskt och ekonomiskt. Om jag dessutom skulle ha ekologiskt substrat blev utmaningen ännu större.

Av dessa två anledningar så väljer vi att ha en Svamplåda som är konventionell även fastän vi i övrig verksamhet på gården har en ekologisk produktion. Vi känner dock att vi kan stå för den produkten, både ur miljömässig synvinkel och hälsoperspektivet.


När en Svamplåda är förbrukad så är det en självklarhet för oss att allt kan återanvändas. Själva lådan återvinns som kartong, plastpåsen för täckjorden som plast och substratet i lådan är ett perfekt jordförbättringsmedel. Så om du har odling av något slag, oavsett det är på balkongen eller i trädgården, sprid ut champinjonsubstratet och låt dina växter få ta del av riktig mumma för tillväxten. Och vem vet, kanske det kommer upp en och annan snöbollsvit champinjon om förhållandena är de rätta!
Odla champinjoner hemma med Svamplådan

Med Svamplådan kan du enkelt odla svamp när du vill och var du vill, oavsett om du har tillgång till trädgårdsland eller balkong. Det tar ca 3 veckor innan du kan skörda dina första hemmaodlade svampar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Svea Payment with Swish

© 2024 Odla champinjoner hemma med Svamplådan