Frågor och svar
Den lilla lådan kan man se som en "prova på" låda. Där får man mindre skörd under en till två skördeomgångar. Den större lådan ger minst ett kilo skörd under 2-4 skördeomgångar och den odlingen har man något längre, ca 2 månader.
Stor låda: väger 10 kg och har måtten 39 (längd) * 29 (bredd) * 29 (höjd).
Liten låda: väger 3 kg och har måtten 31 (längd) * 22 (bredd) *17 (höjd).
Det tar ungefär 3-4 veckor innan man kan skörda de första svamparna. Därefter skördar man under några dagar. Om man tillför vatten efter första skörden kommer det ytterligare skörd efter ca en vecka. En svamp fördubblar sin storlek på ett dygn.
Inom tre veckor från tillverkningsdatum. Datum för senaste start står stämplat på lådan.
Förvara lådan svalt, ta ur påsen med jord och ta av streckfilmen runt lådan (om du fått den skickad via post).
Vanligtvis har man odlingen igång under ca 2 månader. På den stora lådan kan man få 2-4 skördar och på den lilla 1-2 skördar. Det tar 3-4 veckor innan de första svamparna poppar upp.
Det tar ungefär 1-2 veckor för odlingen att komma igång med nästa skörd efter det att man skördat en omgång.
Vrid och lossa hela svampen, inklusive foten, från odlingsbädden. Skär därefter av den jordiga foten. Om svamparna växer i kluster kan det vara bra att glesa ur så att några svamparna får utrymme att växa sig stora.
Minst en vecka.
Bästa och enklaste sättet att frysa ner svampen tycker vi är att skiva, lägga i plastpåse och platta till. När du sedan ska använda svampen, ta upp och lägg svampen i stekpannan utan att tina först.
Den lilla lådan har man vanligtvis i knappt två månader medans den stora lådan har man i drygt två månader beroende på hur bra odlingen trivs.
Det beror lite på var i landet man bor men räkna med högst 5-7 arbetsdagar. Oftast kommer lådan efter 2-4 arbetsdagar.
Starta om odlingen genom att först krafsa på ytan, med t.ex. en gaffel, så att det vita mycelet försvinner. Ställ lådan i rumstemperatur (ca 21 grader) och sätt på locket helt. Vattna vid behov. När mycelet återigen börjar etablera sig i täckjorden (det syns vitt lite här och där på ytan), lyft upp locket och ställ då lådan några grader kallar (ca 16-18 grader).
Nej, det finns bara mycel (frö) för champinjoner i lådan. Odlingen kan dock angripas av infektioner eller sjukdomar som kan visa sig på olika sätt.
Nej det är inget farligt och svampen går att äta.
Strö salt på det angripna området. Om möglet sitter på väggarna, kan du torka av med lite ättika. Om möglet tenderar att ta över odlingen och påverka skörden, kontakta oss på [email protected].
Ett smidigt sätt att bli av med flugorna är att dammsuga bort dom. Håll munstycken ett par centimeter över lådan så att ingen täckjord försvinner. Dammsug dagligen några dagar i rad tills flugorna är borta. Man kan även ställa en skål med vatten, vinäger och diskmedel bredvid odlingen som fångar in en del av flugorna.
Gör små hål i ytan med t.ex. en gaffel eller sticknål och vattna så att täckjorden återigen fuktas upp. Håll därefter jorden lätt fuktig under hela odlingstiden.
Vid funderingar eller frågor kring odlingen så hör av dig till [email protected]. Vi svarar vanligtvis inom 2 arbetsdagar.
Vi har skördegaranti på alla våra odlingslådor förutsatt att man skött odlingen enligt instruktionerna. Stor låda: 1 kg
Liten låda: 400gr
Med Svamplådan kan du enkelt odla svamp när du vill och var du vill, oavsett om du har tillgång till trädgårdsland eller balkong. Det tar ca 3 veckor innan du kan skörda dina första hemmaodlade svampar!
© 2024 Odla champinjoner hemma med Svamplådan