• Odla ekologiska champinjoner hemma med Svamplådan
Garanterad skörd!

Frågor och svar om Svamplådan

- Hur skördar jag svampen? 

Vrid och lossa hela svampen (inklusive foten) från odlingsbädden. Skär sedan av den jordiga foten. Om det blivit några svamprester kvar i bädden, försök gärna att ta bort det.

- Hur länga håller sig svampen i kylskåpet?

Minst en vecka

- Kan man frysa ner svamp och hur gör man på bästa sätt?

Bästa och enklaste sättet att frysa ner svampen tycker vi är att skiva, lägga i plastpåse och platta till. När du sedan ska använda svampen, ta upp och lägg svampen i stekpannan utan att tina först. 

- Hur fort växer svampen? 

En svamp fördubblar ungefär sin storlek på ett dygn.

- Kan det växa andra svampar i lådan? 

Nej, det finns bara mycel (frö) för champinjoner i lådan.

- Hur länge håller sig en låda? 

Vanligtvis tar man tre “toppskördar” och sedan är näringen i lådan förbrukad. Även om man skulle tillföra mer näring så brukar lådan bli infekterad av sjukdomar och flugangrepp så det är inte längre trevligt att ha den kvar. 

- Jag har skött lådan enligt instruktionerna men kommer bara till stadiet där torven är genomvuxen med vitt mycel men det bildas inga svampar - vad kan jag göra för att komma vidare?

Starta om odlingen genom att först krafsa på ytan så att det vita mycelet försvinner. Ställ lådan i rumstemperatur och sätt på locket helt. När mycelet återigen börjar etablera sig i torven (det syns vitt lite här och där på ytan), lyft upp locket och ställ då lådan några grader kallar (ca 16-18 grader). 

- Det är bruna prickar på svamparna, är det farligt? 

Nej det är inget farligt och svampen går att äta.

-  Jag har fått flugor i lådan, vad ska jag göra? 

Ett smidigt sätt att bli av med flugorna är att dammsuga bort dom. Håll munstycken ett par centimeter över lådan så att ingen torv försvinner.