• Odla champinjoner hemma med Svamplådan
Garanterad skörd!

Frågor och svar

- När måste jag starta lådan? 

Man bör starta lådan inom en månad. 

- Hur länge kan odlingen ge skörd? 

Vanligtvis har man lådan igång under 2-3 månader då man på den stora lådan kan få 2-4 skördeomgångar  och den lilla 1-2 skördar. Det tar 3-4 veckor innan de första svamparna poppar upp. 

- Hur ska jag förvara lådan om jag väntar med att starta odlingen? 

Förvara lådan svalt, ta ur torvpåsen och ta av streckfilmen runt lådan (om du fått den skickad via posten).

- Hur skördar jag svampen? 

Vrid och lossa hela svampen (inklusive foten) från odlingsbädden. Skär därefter av den jordiga foten. Om svamparna växer i kluster kan det vara bra att glesa ur så att några svamparna får utrymme att växa sig stora.

- Vad är skillnaden mellan en stor och en liten låda?

Den lilla lådan kan man se som en "prova på" låda. Där får man mindre skörd under en till två skördeomgångar under ca 2 månader. Den större lådan ger minst ett kilo skörd under 2-4 skördeomgångar och den odlingen har man under 2-3 månader. 

Stor låda: 10 kg 40*27*30 cm 

Liten låda: 3 kg 25*20*15 cm

- Hur länga håller sig svampen i kylskåpet?

Minst en vecka

- Kan man frysa ner svamp och hur gör man på bästa sätt?

Bästa och enklaste sättet att frysa ner svampen tycker vi är att skiva, lägga i plastpåse och platta till. När du sedan ska använda svampen, ta upp och lägg svampen i stekpannan utan att tina först. 

- Hur fort växer svampen? 

En svamp fördubblar ungefär sin storlek på ett dygn.

- Kan det växa andra svampar i lådan? 

Nej, det finns bara mycel (frö) för champinjoner i lådan.

- Hur länge håller sig en låda? 

Vanligtvis tar man tre “toppskördar” och sedan är näringen i lådan förbrukad. Även om man skulle tillföra mer näring så brukar lådan bli infekterad av sjukdomar och parasiter så det är inte längre trevligt att ha den kvar. 

- Hur lång är leveranstiden? 

Det beror lite på var i landet man bor men räkna med högst 5-7 arbetsdagar. Oftast kommer lådan dock efter 2-4 arbetsdagar.

- Jag har skött lådan enligt instruktionerna men kommer bara till stadiet där torven är genomvuxen med vitt mycel men det bildas inga svampar - vad kan jag göra för att komma vidare?

Starta om odlingen genom att först krafsa på ytan så att det vita mycelet försvinner. Ställ lådan i rumstemperatur och sätt på locket helt. När mycelet återigen börjar etablera sig i torven (det syns vitt lite här och där på ytan), lyft upp locket och ställ då lådan några grader kallar (ca 16-18 grader). 

- Det är bruna prickar på svamparna, är det farligt? 

Nej det är inget farligt och svampen går att äta.

-  Jag har fått flugor i lådan, vad ska jag göra? 

Ett smidigt sätt att bli av med flugorna är att dammsuga bort dom. Håll munstycken ett par centimeter över lådan så att ingen torv försvinner. Ett annat tips är att använda naturliga bekämpningsmedel som nematoder tillsammans med vattningen (ex. Nemablom - mot blomflugor).