Odlingsinstruktioner
Nedan följer något mer detaljerade skötselråd än det som står på svamplådans lock för att optimera odlingen. Här kan du även ladda ner odlingsinstruktionerna (PDF) eller se en video om hur svampodlingen fungerar.
Om det dröjer innan du startar odlingen, rör om i den halmbaserade röran i lådan så att det vita luddet försvinner. Det vita luddet tyder på växtkraft i lådan och är svampmycelium som börjar växa. Du behöver bara röra om i översta lagret.
Mätta täckjorden (jorden i plastpåsen) genom att tillsätta vatten. Låt ligga i ca 1 timme och vänd på påsen någon gång så att vattnet fördelas jämnt.
Sprid ut täckjorden ovanpå komposten. Om du har en odling för vita eller bruna champinjoner så låt några få strån halm titta igenom torvlagret. Detta behövs dock inte för blandlådorna. Lägg på locket så att ventilationshålen är täckta. Låt stå i rumstemperatur dvs 20-22 grader.
Efter cirka 5 dagar, när mycel (ser ut som vitt ludd) syns på täckjordens yta, höj upp locket genom att trycka in flikarna på lockets sidor.
Ställ lådan några grader kallare ca 15-19°C. Genom att göra det visar man svampen att det är höst och dags att blida fruktkroppar det vill säga svampar - precis vad som händer i skogen!
Se bilden till vänster som visar att det är dags att sänka temperaturen.
Efter ca 3-4 veckor är det dags att skörda. När du börjar se att svamparna poppar upp kan du ta upp lådan i köket. Du skördar vanligtvis under ett par, tre dagar.
Efter skörden så ta gärna ner lådan i kallare grader igen. Det fungerar även att låta lådan stå kvar i de kallare graderna under hela förloppet.
Se till att täckjorden håller sig fortsatt fuktig och att ventilationshålen släpper in frisk luft. Det ger möjlighet till fler skördar.
Med Svamplådan kan du enkelt odla svamp när du vill och var du vill, oavsett om du har tillgång till trädgårdsland eller balkong. Det tar ca 3 veckor innan du kan skörda dina första hemmaodlade svampar!
© 2024 Odla champinjoner hemma med Svamplådan