• Odla ekologiska champinjoner hemma med Svamplådan
Garanterad skörd!

Odlingsinstruktioner

HUR SKÖTER JAG MIN ODLING?

Nedan följer något mer detaljerade skötselråd än det som står på svamplådans lock för att optimera odlingen. 

Temperatur: 15-22°C

Ljus: Det spelar ingen roll om lådan står mörkt eller ljust.

Vattning: Torven ska alltid vara lite lätt fuktig – aldrig bli torr och hård. Vattna med sprayflaska eller fin stril. 


Steg 1: Rör om i komposten (halmblandningen i lådan). Om det bildats ett vitt lager som ser ut som mögel men som är mycel så ska dessa myceltrådar "trasas sönder" så att det skapas nytt mycel. Det är endast det översta lagret kompost som behöver blandas. 

Steg 2: Mätta torven (jorden i plastpåsen) genom att tillsätta 4 dl vatten direkt i torvpåsen. Låt ligga i ca 1 timme och vänd på påsen några gånger så att vattnet fördelas jämnt i torven.

Steg 3: Sprid ut torven ovanpå komposten och blanda i några strån halm så får mycelet lättare att etablera sig. Lägg på locket så att ventilationshålen är täckta. Låt stå i rumstemperatur.

Steg 4: Vänta och se… När mycel (ser ut som vitt ludd) syns på torven, höj upp locket genom att trycka in flikarna på sidorna. Beroende på förutsättningarna tar det ca 1 vecka. Ställ lådan några grader kallare ca 15-19°C. Genom att göra det visar man svampen att det är höst och dags att blida fruktkroppar dvs. svampar, precis vad som händer i skogen.

Steg 5: Dags att skörda! Efter ca 3 veckor från det att temperaturen sänkts är det dags att skörda. När du väl börjar skörda svampen så kan du ta upp lådan i rumstemperatur igen. Men det fungerar även att låta lådan stå kvar i något kallare grader under hela kommande förloppet. 

Steg 6: Fler skördar. Se till att torven håller sig fortsatt fuktig och att ventilationshålen är öppna. Om du ställt lådan i rumstemperatur under skördetiden kan du återigen sänka temperaturen. Då kan det komma fler skördar i lådan. 

Vattning:

Vanligtvis räcker det vatten som du tillförde torven när du startade odlingen fram till första skörden. Därefter, se till att fukta upp torven efter att du skördat de sista svamparna i första skörden. Använd en sprayflaska eller stril. Torven ska alltid vara lätt fuktigt men inte så blöt att det droppar om den om du tar upp en nypa.

När du skördar: 

Vrid, lyft och skär bort foten - den jordiga biten. Var noga med att du får bort hela foten från odlingen. Du kan välja att skörda när de är små, stora eller öppnat sig. Ju längre tid de får växa desto mera smakar de. Plockade champinjoner håller sig minst en vecka i kylskåp. Det går även bra att frysa svampen, bara skiva och lägg i plastpåse, utan att förvälla innan. 

Mer information om hur du sköter din låda hittar du här:

Infofolder Svamplådan (pdf)

Video som visar odlingens alla steg som vår kund Elin har gjort: 

https://youtu.be/3D0Xi7J6rq4