• Odla champinjoner hemma med Svamplådan
Garanterad skörd!

Odlingsinstruktioner

HUR SKÖTER JAG MIN ODLING?

Nedan följer något mer detaljerade skötselråd än det som står på svamplådans lock för att optimera odlingen. 

Temperatur:   16-21°C

Ljus:                  Det spelar ingen roll om lådan står mörkt eller ljust.

Vattning:         Torven ska alltid vara lite lätt fuktig – aldrig bli torr och hård. Vattna med sprayflaska eller fin stril.

Skörd:               Ta tag i hatten och vrid loss hela svampen inklusive foten. Skär därefter av den jordiga delen längst ner på foten.
STEG 1

Rör om i komposten (halmblandningen i lådan).
Om lådan har stått ett tag innan man startar odlingen kan det ha bildats mycel överst på komposten. Mycelet kan missvisande se ut som mögel. Man behöver röra om så att myceltrådarna "trasas sönder" så att det finns förutsättningar att skapa nytt mycel.


STEG 2

Mätta torven (jorden i plastpåsen) genom att tillsätta vatten direkt i torvpåsen. Låt ligga i ca 1 timme och vänd på påsen några gånger så att vattnet fördelas jämnt i torven.

Sprid ut torven ovanpå komposten. Om du har en odling för vita eller bruna champinjoner så låt några få strån halm titta igenom torvlagret. Detta behövs dock inte för blandlådorna. Lägg på locket så att ventilationshålen är täckta. Låt stå i rumstemperatur dvs 20-21 grader.STEG 3

Efter cirka en vecka,  när mycel (ser ut som vitt ludd) syns på torven, höj upp locket genom att trycka in flikarna på sidorna. Cirka 15% av ytan ska ha blivit vitt.

Ställ lådan några grader kallare ca 15-19°C. Genom att göra det visar man svampen att det är höst och dags att blida fruktkroppar det vill säga svampar - precis vad som händer i skogen!

Se bild till vänster där den första bilden visar att det är dags att sänka temperaturen medan det har gått för långt i den andra bilden där det bildats för mycket mycel (för mycket vitt).


STEG 4 

Dags att skörda! Efter ca 3 -4 veckor är det dags att skörda. När du väl börjar skörda svampen så kan du ta upp lådan i köket så att du har nära till matlagningen. Du skördar vanligtvis under ett par, tre dagar.

Efter skörden så ta gärna ner lådan i kallare grader igen. Det fungerar även att låta lådan stå kvar i de kallare graderna under hela förloppet.

Fler skördar. Se till att torven håller sig fortsatt fuktig och att ventilationshålen är öppna. Då kan det komma fler skördar i lådan.
Hur skördas svampen? 

Vrid, lyft och skär bort foten - den jordiga biten. Var noga med att du får bort hela foten från odlingen. Du kan välja att skörda när de är små, stora eller öppnat sig. Ju längre tid de får växa desto mera smakar de.

Plockade champinjoner håller sig minst en vecka i kylskåp. Det går även bra att frysa svampen, bara skiva och lägg i plastpåse, utan att förvälla innan.


Vattning 

Vanligtvis räcker det vatten som du tillförde torven när du startade odlingen fram till första skörden. Därefter, se till att fukta upp torven efter att du skördat de sista svamparna i första skörden.

Använd en sprayflaska eller stril. Torven ska alltid vara lätt fuktigt men inte så blöt att det droppar om den om du tar upp en nypa.Här kan du ladda ner vår informationsfolder:
Infofolder Svamplådan (pdf)

Video som visar odlingens alla steg som vår kund Elin har gjort: 
https://youtu.be/3D0Xi7J6rq4