• Odla ekologiska champinjoner hemma med Svamplådan
Garanterad skörd!

Recept med champinjoner

Vi har valt ut några favoritrecept som vi gärna delar med oss av. De två första recepten kommer från Martin Nordins receptbok Laga Svamp som också finns att köpa i vår webshop. Dela gärna med dig av dina favoritrecept med champinjoner på sociala medier #svamplådan. 


Krämig champinjonsoppa på tahini, miso och cashew
Till 6 personer

600 gr champinjoner
2 msk rapsolja
1 dl finhackad salladslök
1 msk finhackad vitlök
1 msk vin, gärna mirin (sött risvin)
1 msk cashewsmör
1 msk tahini
1 tsk ljus miso
1 dl rostad svampbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl cashewmjölk eller annan mjölk

KRYDDMIX
2 tsk chilipulver
1 msk näringsjäst
1 msk rostade vita sesamfrön
1 tsk flingsalt
1 msk rostat bovete

TILL SERVERING
3 små baguetter
2 msk rapsolja

1/ Ansa, rengör och skiva svampen tunt. Häll olja i en kastrull och sätt den på medelvärme. Lägg i svamp, lök och vitlök och stek tills löken är mjuk utan att den tar färg. Häll på vinet och klicka i cashewsmör, tahini samt miso och rör om så att allt blandas ordentligt. Tillsätt buljong och mjölk, sänk värmen något och låt sjuda på låg värme tills allt reducerats ner en aning.

2/ Lägg alla ingredienser till kryddmixen utom bovetet i en mixer och pulsa så att allt blandas väl. Häll ner mixen i en skål, tillsätt bovetet och rör om.

3/ Dela baguetterna på längden, ringla över lite olja och grilla eller stek dem snabbt på snittsidan. Ställ ner en baguettebit i en skål, sleva över lite av champinjonsoppan och toppa med kryddmixen och några stänk olja.



Krämig pasta med stekta champinjoner och brysselkål
Till 6 personer
600 gr champinjoner
300 gr brysselkål, halverade
3 msk rapsolja

KRÄMIG PASTA
600 gr pasta, t.ex. campanelle
2 msk rapsolja
1 dl finhackad charlottenlök
1 msk finhackad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
1 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong
1 msk cashewsmör
1 tsk näringsjäst


TILL SERVERING
gräslök, tunt skuren
vattenkrasse
flingsalt


1/ Börja med pastan. Koka den enligt anvisning på förpackningen. Häll olja i en kastrull och sätt den på medelvärme. Lägg i lök och vitlök och stek tills löken är mjuk utan att den tar färg. Häll i vinägern och låt den koka in, i cirka 10 minuter. Blanda i buljong, cashewsmör samt näringsjäst och rör om några gånger. Tillsätt pastan och fortsätt röra så att allt blandas ordentligt. Sänk värmen något och låt sjuda tills allt har reducerats ner och vätskan är borta. 

2/ Ansa och skiva svampen. Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i svampen medan du rör om i pannan i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Lägg svampen i kastrullen med pastan och rör om.

3/ Häll i lite mer olja i stekpannan, lägg i brysselkålen och stek dom först på snittsidan tills de fått färg. Sänk värmen en aning, vänd dem och stek vidare tills de är krispiga i bladen och mjuka rakt igenom. Lägg upp på galler och låt oljan rinna av.

4/ Lägg en generös skopa pasta och svamp på varje tallrik, följt av brysselkålen. Toppa med gräslök, vattenkrasse och lite flingsalt. 



Svamp- och spenatpaj
Till 4 portioner


PAJDEG
100 gr smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

FYLLNING
250 gr fryst spenat
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
riven muskotnöt
250 gr färska champinjoner
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
0,5 tärning grönsaksbuljong
0,5 dl crème fraiche
1,5 dl riven ost
1 krm svartpeppar
soya efter smak



1/ Pajdeg: Finfördela fettet i mjölet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila minste en timme i kylskåpet. 

2/ Kavla degen tunt. Klä en pajform (22cm diameter) med degen. Nagga botten. Förgrädda pajen i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 10 minuter. 
3/ Fyllning: Grovhacka den halvtinade spenaten. Fräs den i matfett så att vätskan försvinner. Krydda lätt med salt, peppar och muskot. Fräs svampen i matfett, strö över mjöl och rör väl. Späd med mjölk, rör ner buljongtärningen och låt stuvningen koka i ca 5 min. Rör om under tiden. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med kryddorna och soya. Lägg spenaten i pajskalet, häll svampstuvningen över och strö över osten. 
4/ Grädda i 200°, 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. 




Vitlöksmarinerade champinjoner med persilja 
Till 6 personer

400 gr färska champinjoner
3-4 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
0,5 dl persilja eller basilika
salt
peppar


1/ Skiva stora champinjoner eller dela små champinjoner på mitten och lägg i en skål.

2/ Skala och finhacka eller pressa vitlöken och blanda med oljan. Häll ner vitlöksoljan i skålen med champinjoner, tillsätt hackad persilja eller basilika och rör om.

3/ Smaka av med salt och peppar.