Odla svamp hemma - tips och råd

Här har vi samlat några smart tips för att odla svamp hemma med Svamplådan:

  • NÄR DU SKÖRDAR DINA CHAMPINJONER vrid, lyft och skär bort foten - den jordiga biten. Du kan välja att skörda när champinjonerna är små, stora eller öppnat sig.
  • Försök att få bort hela foten när du plockar svampen så att det ger plats för nya svampar att växa. 
  • Om svamparna växer i KLUSTER, glesa gärna ut så att några av svamparna får plats att växa sig stora.
  • Ju längre tid svamparna får växa desto mera smakar de. Om de slår ut så att lamellerna på undersidan syns, kallas de PORTABELLO
  • Plockade champinjoner håller sig en vecka i kylskåp.
  • Eftersom vi gärna tänker på hela LIVSCYKELN s.k. cradle to cradle, vill vi gärna tipsa om att innehållet i lådan är ett utmärkt jordförbättringsmedel efter det att alla champinjoner är skördade. Häll ut alltsammans i t.ex. rabatten och kratta ut till ett jämt skikt. Lådan återvinns som wellpapp och platspåsen som plast.
  • Om det är svårt att få locket att ligga på de intryckta flikarna, kan du lika gärna lägga locket på sned över lådan. Huvudsaken är att det kommer in syre till den växande svampen.

Odla svamp hemma, steg för steg

Vi har satt ihop en kort instruktionsvideo om hur du kommer igång med odlingen, när du ska ställa lådan svalt och när det är dags att börja skörda. 




Här kan ni se även Elins film om att odla svamp hemma - alla steg:

Odla champinjoner hemma med Svamplådan

Med Svamplådan kan du enkelt odla svamp när du vill och var du vill, oavsett om du har tillgång till trädgårdsland eller balkong. Det tar ca 3 veckor innan du kan skörda dina första hemmaodlade svampar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Svea Payment with Swish

© 2024 Odla champinjoner hemma med Svamplådan