• Odla ekologiska champinjoner hemma med Svamplådan
Garanterad skörd!

Tips och recept

  • NÄR DU SKÖRDAR vrid, lyft och skär bort foten - den jordiga biten. Du kan välja att skörda när de är små, stora eller öppnat sig.
  • Försök att få bort hela foten när du plockar svampen så att det ger plats för nya svampar att växa. 
  • Om svamparna växer i KLUSTER, glesa gärna ut så att några av svamparna får plats att växa sig stora.
  • Ju längre tid de får växa desto mera smakar de. Om de slår ut så att lamellerna på undersidan syns, kallas de PORTABELLO
  • Plockade champinjoner håller sig en vecka i kylskåp.
  • Eftersom vi gärna tänker på hela LIVSCYKELN s.k. cradle to cradle, vill vi gärna tipsa om att innehållet i lådan är ett utmärkt jordförbättringsmedel efter det att alla champinjoner är skördade. Häll ut alltsammans i t.ex. rabatten och kratta ut till ett jämt skikt. Lådan återvinns som wellpapp och platspåsen som plast.
  • Om det är svårt att få locket att ligga på de intryckta flikarna, kan du lika gärna lägga locket på sned över lådan. Huvudsaken är att det kommer in syre till den växande svampen. 
  • Här kommer några tips på härligt goda och svampiga maträtter. Klicka på RECEPTEN så kommer du vidare;

    Svampsoppa 
    Marinerade champinjoner 
    Fyllda hattar 
    Svamppaj 
    Smarrig svampsmörgås 

Här kan ni se Elins film om odlingens alla steg: