Mer om champinjoner



Agaricus bisporus

Nedbrytarsvamp
Svampar har inte klorofyll och kan inte få energi genom fotosyntesen som växterna. De har ingen mun, så de kan äta andra organismer. Svamparna får sin näring och energi genom tre olika sätt.
1. Nedbrytare (saprofyter). De frigör energi när de bryter ner andra döda växter.
2. Samarbete (leva i symbios). Svampar samarbetar med växter för att få energi. Trädet får vatten och olika närsalter. Svampen får socker tillbaka av trädet.
3. Parasitering. De lever av andra levande organismer. Värdorganismen blir sjuk av dessa svampar.

Champinjonen är en nedbrytarsvamp som bryter ner cellulosa till energirikt socker. 



Livscykel 
Svampar delas in i två grupper: storsvamp och småsvamp.

Storsvamparna ser vi ofta när vi går på promenad i skogen. Det som syns ovan jord är endast en liten del av svampen. Den delen kallas för fruktkropp och används när svampen ska sprida sina sporer och föröka sig. Huvuddelen av svampen finns under jorden i form av ett nätverk av svamptrådar, mycel. En ensam svamptråd kallas hyf. Det är från hyfen som fruktkroppen dvs svampen bildas.

Svampen förökar sig genom att släppa sporer. Därför kan små svampar i en odlingslåda som står under större svampar som slagit ut bli bruna eftersom de bruna sporerna faller ner från svampens skivor.






Hur får vi fram en svamplåda till Dig? 

Komposten som består av pastöriserad halm (häst- och hönsgödsel), gips och mycel och tillhandahålls av Pilzhof Wallhausen i Tyskland som ger kompost av högsta kvalitet. Komposten pastöriseras och homogeniseras för att skapa bästa förutsättningarna för champinjonmycelet att etablera sig och bilda goda och fina svampar. Tyvärr finns ingen svensk tillverkare av kompost för champinjonodling i dagsläget.

När vi fått komposten hem till oss paketerar vi om komposten till odlingslådor. Torven lägger vi i separat påse eftersom vi inte vill starta lådan vilken görs genom att torven sprids ut över komposten. Vi vill ju att Du som kund ska få skörda all den svamp en svamplåda ger.

Så enkelt är det och vi gör lådorna på beställning så att de inte riskerar att bli för gamla genom att stå i lager hos oss. Sen hamnar svamplådan hemma i Ditt kök redo att skötas och skördas.




Näringsinnehåll
Energi 86kj 21kcal

Protein 2.1g
Fett 0.4g
Kolhydrater tot 2.1g
Kostfiber tot 2.5g
Kalium 425mg
Fosfor 75mg
Askorbinsyra 5mg

Champinjoner är rika på D-vitamin, B2 och biotin.



Odla champinjoner hemma med Svamplådan

Med Svamplådan kan du enkelt odla svamp när du vill och var du vill, oavsett om du har tillgång till trädgårdsland eller balkong. Det tar ca 3 veckor innan du kan skörda dina första hemmaodlade svampar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Svea Payment with Swish

© 2024 Odla champinjoner hemma med Svamplådan